LePlan-Vermeersch.
Ongelooflijke wijn, onwaarschijnlijk verhaal
Dirk Vermeersch is geen gewone. Afkomstig uit het Brugse, is hij zich gaan vestigen in de buurt van Antwerpen, in Schilde. Maar over zich doen spreken, doet hij het eerst in Limburg, door de 24 uren van Zolder te winnen. Drie jaar later echter, na een zwaar rally-ongeval is hij autocoureur af. Geen nood, hij begint een handel in tweedehandsauto’s en drie jaar later (1989) verwerft hij een concessie voor de merken Maserati en Lancia. In 1999 vindt hij een overnemer voor zijn zaak. Hij besluit samen met zijn vrouw en dochter te verhuizen naar Zuid-Frankrijk en een Mas te beginnen. “Een tweede droom die uitkwam.” In feite moest er een ruïne heropgebouwd worden. De bedoeling was om in Frankrijk van het leven te genieten en samen met zijn vrouw chambres d’hôtes uit te baten. Maar dat paradijselijke leven blijkt te gezapig voor hem. Uit verveling begint hij een vergeten perceel carignan-wijnstokken te verzorgen in zijn achtertuin. Het begin van een succesverhaal.
Autodidact en rebel.
Zonder dat zijn vrouw Hélène of zijn dochter Ann het beseffen, was Dirk wijnbouwer geworden, 100% autodidact. Een diploma heeft hij nooit gehad en ook dit gebeurde op intuïtie. De eerste wijn die hij maakte met de bedoeling hem te commercialiseren was een GT-S 2003. Die allereerste wijn kreeg meteen twee sterren in de Guide Hachette. Dochter Ann besloot om oenologie te gaan studeren en hielp vanaf 2005 bij de uitbouw van het domein Leplan-Vermeersch.
De GT is natuurlijk geïnspireerd op heet ‘Grand Turismo’ uit de autowereld maar wordt hier de GT van Grand Terroir, terwijl de S voor Syrah stond. Zijn wijnen werden ingeschreven in de appellatie ‘Côtes du Rhône,’ en wie Côtes du Rhône maakt, is verplicht om te blenden. Een pure syrah of carignan maken, mag in principe niet. Door zo duidelijk aan te geven dat zijn wijnen monocépages (GT-S(yrah), GT-G(renache), GT-C(arignan)) zette Dirk zichzelf buitenspel. Maar dat deerde hem niet: hij koos voor het label ‘Vin de France’ en zette gewoon ‘Rhône’ op zijn etiketten. Intussen was zijn productie wel gecertifieerd door Ecocert omdat Dirk 100% biologisch werkt.
Precisie
Dat hij als racepiloot een goede wijnbouwer werd, vinden velen verwonderlijk. Maar dat vindt hijzelf niet. Wan wat heb je nodig als racepiloot? Vermeersch: “Passie, precisie, teamgeest, de lef om berekende risico’s te nemen, snel kunnen beslissen en tegelijk geduld. Diezelfde eigenschappen maken ook een goede wijnbouwer van je.”
Wat Dirk nog overhield aan zijn overwinning in Zolder is dat hij houdt van applaus. Daarom kocht hij in Châteauneuf-du-Pape een klein perceel van een twintigtal are. Dat deed hij met ‘voorbedachte rade.’ Hij steekt niet weg dat het zijn bedoeling was om door wijngoeroe Robert Parker geproefd te worden. Parker is namelijk gek van Châteauneuf. Zijn (moeilijk te vinden) Châteauneuf du-Pape werd GT1 gedoopt. Parker proefde LePLan-Vermeersch en gaf hem een score van 95 op 100 voor de 2007. Hij zou later nog beter doen.
In 2010 volgde een nieuwe belangrijke stap. De Mas werd verkocht en met de opbrengst financierde Dirk een modernistische winery van 2400m2, geen show-off maar netjes verborgen voor de passanten. Alles werd perfect uitgekiend met moderne vaten- en vinificatiezaal, een enorme batterij zonnepanelen en eigen waterbevoorrading (bronwater op meer dan 100 meter diepte) en verder appartementen en een groot terras. Rond het gebouw vinden we 24 hectare wijngaarden, waarvan twee beplant met witte rassen.
Bij de rode druiven vinden we niet alleen de bekende rassen syrah, grenache, en carignan maar ook alicante, een ‘verboden’ druif voor de rhône. “Waarom zou ik die druif rooien als ze mooie wijnen voortbrengt?, ” staaft Dirk zijn gelijk. Hij mengt de alicante in zijn GT-X, waarbij de X duidt op het Romeinse teken voor 10. Er zitten 10 verschillende druivenrassen in vermengd, een knipoog naar Châteauneuf, waar men tot 13 druivenrassen mengt in één wijn. Deze topwijn was zijn eerste rebelse ‘Vin de France’. Met deze wijn zou hij op zoete wijze revanche nemen op het Franse appellatie-systeem.
Beste Franse Wijn
In 2013 scoorde hij namelijk een dikke hit door zijn wijn LePlan GT-X 2011 bekroond te zien tot Beste Franse Rode Wijn op de Japan Wine Challenge. Dat deze prijs in Japan werd werd uitgereikt, doet geen enkele afbreuk aan de waarde ervan want wie zat er behalve meerdere masters of wine in de jury? Michel Bettane en Thierry Desseauve, die voorheen nog nooit een positief woord schreven over de wijnen van Dirk Vermeersch. Maar deze jurering gebeurde natuurlijk blind.
Hij sleepte nog andere trofeeën in de wacht die zijn buren groen doen uitslaan van jaloezie. Met de GT-X 2011 won hij ook de trofee van Beste Franse Rode wijn in Denemarken. In de Hong Kong Wine Competition won hij de trofee van Beste Franse Wijn met de GT-G 2011. In Nederland won hij de Trofee Beste Wijn van het Jaar met zijn GT-S 2010. Jancis Robinson gaf hem 17,5/20 voor zijn GT-1 2006, Decanter gaf hij drie sterren voor zijn GT-1 2009. Parker gaf 94 punten voor zijn GT-X 2007, maar de hoogste score ooit kwam er voor zijn GT-1 2010: 96 punten.
Dat succes liet hem toe om ook als makelaar op te treden en een nieuw label op de markt te brengen: LePLan Classic. Dirk selecteerd wijnen of druiven bij wijnmakers en vinifieert de wijnen verder of laat ze op gepaste manier rijpen. OP die manier verschenen als een Sauvignon Blanc, een rosé, een merlot, een grenache blanc, een rode rhône, een Plan de Dieu, een Vacqueyras, een Gigondas en een Châteauneuf op de markt. Zie ook https://www.leplangt.com/nl/producten
Zomaar langsgaan? Kan.
Denk nu niet dat enkel de beau monde nog welkom is ten huize Vermeersch. LePlan-Vermeersch vindt u op de weg tussen Tulette en Suze-la-Rousse (100 Chemin du grand Bois, 26790 Suze-la-Rousse, T. +33 475 00 00 80). Mocht u ooit in de buurt zijn: Dirk Vermeersch geeft op het domein samen met zijn dochter Ann in de zomer elke dag rondleidingen tussen 14u en 18u. ‘Van druif tot wijn in het glas’.
Onze laatste proefnotities:
LePlan – Vermeersch GT-G 2013 *** (uitbundig, gul, lang)
LePlan – Vermeersch GT-C 2013 **** (expressief, dens, rasecht)
LePlan – Vermeersch GT-1 2011 **** (krachtig, gebald en elegant tegelijk)
Meer info: https://www.leplangt.com/nl/wat/
LePLan-Vermeersch in België: de wijnen vindt u bij http://www.magnuswijnen.be